Geronimo’s nieuwste serie heet de Noormuizen. Wij mochten een paar vragen stellen aan de hoofdknager van deze serie, Geronimorr Stilsson.

 

Geronimorr, vertel eens iets over de Noormuizen. Waar komen jullie vandaan?

We wonen op Noormuizeneiland, een kleine archipel die in het Hoge Noorden ligt. Ik woon samen met mijn familie in de hoofdstad, Rokfjord. De grond is altijd bedekt met sneeuw en ijs. Het is dus altijd ijzig koud bij ons, vooral in de winter. Daarom moeten we ons altijd gi-ga-warm aankleden.

 

Wat zijn jullie voor types?
We zijn een stoer muizenvolkje dat nergens bang voor is, behalve voor de eh… M-Monsterdraken. We zijn echte sporters. Als we geen Monsterdraken hoeven te verslaan, doen we wedstrijdjes. Bijvoorbeeld om te bepalen wie er gelijk heeft als twee Noormuizen ruzie hebben, of om te weten wie het sterkste is, of gewoon … voor de lol.

 

Valt er nog wat te winnen met die wedstrijdjes?

Jazeker! Een heuse heldenhelm! Dat is de grootste eer voor een Noormuis. Je krijgt hem als je een wedstrijd hebt gewonnen of als je iets belangrijks hebt gedaan. Iedere Noormuis droomt ervan ooit een heldenhelm te krijgen, maar ik vrees dat het voor mij een onmogelijke opgave wordt ... ik ben lang niet zo stoer als de rest van de Noormuizen.

 

Wat eten en drinken jullie het liefst?

Snetver! Jammie! Dat is een overheerlijke stinksoep. En slurpir, een superlekker drankje gemaakt van gepureerde en uitgeperste vis.


Praten jullie hetzelfde als de knagers op Muizeneiland?
We verstaan elkaar wel, ja, maar wij gebruiken soms iets andere uitdrukkingen. Bijvoorbeeld als we verbaasd, bang of blij zijn, zeggen we: Wel alle smeurkaasjes! Of: Hengels vol haringen! Als we boos zijn op iemand zeggen we: Kwallebal van een Noormuis! En tegen draken roepen we: Ik ontschub je tot aan je allerlaatste schubje! Of: Stinksnuit!


En schrijven, doen jullie dat ook hetzelfde?
Nee, wij Noormuizen schrijven op houten plankjes of op stukken steen. Dat doen we door erin te krassen met scherpe beiteltjes. Heel soms gebruiken we duur perkament, waar we dan met zeldzame ganzenveren streepjes op trekken. Onze waarzegger, Wistik a’Lang, en ik zijn de enigen in heel Rokfjord die zo’n veer hebben. Ons schrift bestaat uit streepjes. Je kunt ze vergelijken met letters. We noemen ze runen.

 

Welke bijzondere Noormuizen wonen er in Rokfjord?

Natuurlijk mijn familieleden: zus Theya, neef Kloet, neefje Benjamik en zijn vriendin Pandolde. Knagrik de Bruller, ons dorpshoofd, is een imposante Noormuis. Dat is maar goed ook, want dankzij hem lukt het ons om onze vijanden het hoofd te bieden. Samen met zijn echtknagerin Snoethilde vormt hij een sterk team. Dan heb je nog Olaf de Roekeloze, kapitein aan boord van de drakkar Helse Toeren en onze waarzegger Wistik A'Lang. En natuurlijk Muizegard ... de bloedmooie en moedige dochter van Knagrik ...


Waar gaat het boek over dat Geronimo Stilton over jullie geschreven heeft?
Ahum, over mij en mijn (toen nog) geheime liefde Muizegard. Ze wordt levensgevaarlijk verwond door een Monsterdraak en ik moet op pad om een tegengif te vinden. En laat ik nou net niet zo’n held zijn als de andere Noormuizen, ik ben meer een intellectuele Noormuis. Het was dus een behoorlijk spannend avontuur, kan ik je verklappen!